Na talerzu leży dorodny kotlet, obok porządnie utłuczone ziemniaczki oraz soczysta i świeża sałatka. Każdy nawet największy niejadek nie oprze się takim cudom na stole, ale…
… zaraz po zjedzeniu takiego sytego dania w Twojej głowie pojawi się pytanie – czemu tak dużo? Lubimy napełnić brzuchy i zaspokoić swoje kubki smakowe, jednak często zapominamy, że może lepiej zrobić troszkę mniejszą porcję na główne danie, a obok niego postawić zdrową i pyszną zupę warzywną. Nie każdy wie, ale zupy nawadniają lepiej niż woda. Poza tym posiadają mnóstwo witamin i są dobre kiedy czujemy się słabiej. Są lekkie dla naszego żołądka, a i tak sprawiają, że jesteśmy najedzeni.
Tak dużo, jak dużo jest dostępnych do zakupu warzyw, tyle pomysłów na różne zupy. Można je robić według gotowych przepisów, albo postawić na pełną improwizację i tworzyć je niczym czarodziej swoje wywary. Można też wziąć parę ulubionych przepisów i zmodyfikować je dla swoich potrzeb i smaków. Sprawdź nasze pomysły na lekkie i zdrowe zupy warzywne – na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Propozycja pierwsza- Gazpacho z arbuzem
Potrzebne składniki:
1. Warzywa i owoce:
2 pomidory malinowe
400 g miąższu arbuza – bez skórki
10 migdałów (obranych)
1 ząb czosnku
1 cebulka – może być szalotka
2. pozostałe składniki
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki oliwy extra vergine
sól + pieprz
Sposób przyrządzenia potrawy:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój miąższ na kawałki (odetnij twarde szypułki), a następnie włóż do miski. Miąższ arbuza oczyść z nasion i włóż do pomidorów. Dorzuć do tego migdały, czosnek i cebulę. Do tego ocet i oliwę. Dopraw solą pieprzem, a potem zmiksuj blenderem.
Użyj sitka lub czystego naczynia do przecedzenia i wstaw do lodówki do schłodzenia (minimum godzina).